Terug naar alle evenementen

Moonshot @ HNI maart 2023

Op 31 maart 2023 vond in het Nieuwe Instituut een bijeenkomst plaats over de toekomst van digitale cultuur in Nederland. 

Samenvatting

Er is een videoregistratie gemaakt van de bijeenkomst, bekijk het hele gesprek hier: https://drive.google.com/file/d/1LWAHb23ASSv4CDZwsXyMr-8b5Jw5TIlY/view?usp=share_link (De video start na 13:03 minuten)

(Met grote dank aan het Nieuwe Instituut voor de goede organisatie en de professionele opname) 

We presenteerden daar het zogeheten ‘Moonshot Digitale Cultuur’ - dat een beeld schetst van de digitale cultuursector, de waarde van het veld en wie de spelers zijn, wat de knelpunten zijn en wat voor mogelijke oplossingen we zien. Het hele Moonshot is te bekijken op de site https://www.moonshotdigitalecultuur.nl en er is ook een PDF-versie te downloaden via die site. Ook vind je op de homepage van de site een link naar de Ambition paper innovatieve mediaproducties en games van NAPA, waarin de producenten vragen om een ambitieus cultuur- en industriebeleid. 

Ook maakte Rogier Klomp zeer verhelderende illustraties bij dit geheel, zie hieronder:

Na de opening door Ramon Amaro en Francien van Westrenen van Het Nieuwe Instituut en de presentatie van het Moonshot door Leonieke Verhoog en Paulien Dresscher illustreerden vier sprekers de inhoud van het verschillende thema’s uit het Moonshot.

Aan het woord waren:  

  • Corine Meijers (Studio Biarritz), o.a. over het producentschap van digitale cultuur projecten en de uitdagingen van die rol

  • Derk de Geus (Paladin Studio’s en de Dutch Games Association), o.a. over de games monitor, cijfers over de Nederlandse game-industrie (ongeveer 4560 banen, 360 bedrijven en meer dan €440 miljoen revenue per jaar) en de kansen die Nederland laat liggen, waar bijv. België en Duitsland er wel vol voor gaan, waardoor het speelveld scheef wordt

  • Tamara Shogaolu (Ado Ato Pictures) als internationale maker van digitale cultuur producties, over interdisciplinaire samenwerking en hoe het te financieren en hoe graag ze een duurzaam team zou willen kunnen bouwen en internationale distributie zou willen doen

  • Roosje Klap (ARK), researcher, designer, artist sprak voornamelijk over ons perspectief en hoe je naar de wereld kunt kijken op een nieuwe manier door digitale cultuur 

Tot slot gingen de sprekers en het publiek met elkaar in debat en bespraken we de toekomst van digitale cultuur als veld. 

Een random greep uit de opmerkingen en standpunten staan hieronder en ik moedig je aan om de hele video te bekijken om het hele gesprek te horen:  

De makers gaven aan waarom ze, ondanks alle complexiteit, toch in het digitale cultuurveld blijven werken, 'technology is the language of the future, crafting what that new language is’, zorgen dat onderbelichte verhalen toch verteld worden, zoveel verhalen te vertellen en manieren waarop ze verteld kunnen worden, zoveel talent, zo inspirerend welke kansen nieuwe media bieden. Samantha Castano van OCW roemde het initiatief van de Moonshot en bevestigde dat OCW in gesprek zal gaan over de toekomst van digitale cultuur. Syb Groeneveld van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie benoemde ook dat het fonds een grote rol in het veld, met de regelingen Digitale Cultuur en Immerse/Interact samen met het Filmfonds. Ook gaven bijvoorbeeld IDFA DocLab en Het Nieuwe Instituut aan dat zij het hele jaar door vertoningsplek willen en kunnen zijn voor digitale cultuur en ook de verschillende festivals en vertoningsplekken, zoals MU, NFF, Cinekid, STRP, Kaboom en anderen nemen ook een rol in de ontwikkeling, presentatie en distributie van digitale cultuur werken. Ook willen we ons als veld bottom-up organiseren en gaf bijvoorbeeld Avinash van WeMakeVR aan dat zij graag als vraagbaak optreden voor alle praktische en technische vragen over VR en bouwt de Dutch Game Association ook aan een ambition paper voor de game-industrie in Nederland. Als groep zouden we wel meer events willen organiseren en samen willen komen en ook een communicatiekanaal willen opzetten als veld, om zo bijvoorbeeld kennis te delen, maar ook een poule op te bouwen aan getraind personeel die bijvoorbeeld hoe ze Virtual Reality werken kunnen begeleiden, etc. 

Bekijk de hele video (vanaf 13:03 minuut) 

De Moonshot Digitale Cultuur en de bijbehorende verhelderende illustraties van Rogier Klomp worden nu gebruikt in vervolggesprekken over dit veld, o.a. bij OCW, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Raad voor Cultuur. 

Er worden nog steeds nieuwe spelers toegevoegd aan het overzicht https://www.moonshotdigitalecultuur.nl/de-spelers

Mocht je daar nog mensen of organisaties missen, laat het dan even weten, dan zetten we het erbij. 

De Moonshot Digitale Cultuur is een initiatief van NAPA, Cinekid, Het Nederlands Film Festival, MU Hybrid Art House, IDFA en Het Nieuwe Instituut. 

Tamara Shogaolu - Ado Ato Pictures

Vorige
Vorige
18 november

Moonshot @ IDFA november 2022

Volgende
Volgende
23 september

Moonshot @ NFF september 2023